Helikobakter, kyselina zaludočna
Helikobakter, žalúdočná kyselina (HCL) a pokazený žalúdok
19/07/2012 autor: badatel
Žalúdočná kyselina je najdôležitejšou súčasťou trávenia. Napriek tomu konvenčná medicína vyšetrenie kyslosti žalúdka zanedbáva. Vedecké poznatky dokazujú, že väčšina pacientov s ochoreniami tráviaceho systému trpí na nedostatok kyselín a nie na prekyslenie, ako si to mnohí myslia.
Riadne a systématické vyšetrenie kyslosti žalúdka je tým najdôležitejším a najzákladnejším pri stanovení správnej diagnózy gastroenterológom.
Pacient sa nesmie uspokojiť vetou: “Máte veľa kyselín”, keďže skutočnosť je zvyčajne iná. Správne trávenie je pre zabezpečenie optimálneho zdravia nevyhnutné a naopak nekompletné alebo nesprávne trávenie potravy je jednou z hlavných príčin mnohých chorôb.
Napriek tomu, že sa často hovorí o nadbytku HCL, najčastejšou príčinou nesprávneho trávenia je okrem nedostatku tráviacich enzýmov z pankreasu a potravy aj nedostatok žalúdočnaj kyseliny (HCL) čo spôsobuje omnoho závažnejšie zdravoné problémy ako jej nadbytok.Problémom nie je len to, že prijímanie správnej, kvalitnej a zdravej potravy či výživových produktov je málo úžitočné, ak sú tieto nesprávne štiepené a vstrebávané, ale nekompletne strávené makromolekuly môžu byť nepotrebne vstrebané do krvného systému. To nakoniec vedie k mnohým závažným poruchám imunitného systému a metabolickým ochoreniam.
Iným slovom povedané, konvenčná medicína mnohé tráviace problémy automaticky, avšak bezdôvodne, prisudzuje nadbytku žalúdočnej kyseliny (prekysleniu) a to bez náležitých a zásadných vyšetrení. Fakt je taký, že väčšina pacientov trpí na nedostatok alebo aj celkovú absenciu HCL,ktorý sa prejavuje podobne, ako pri prekyslení,vrátane symptómu tzv. pálenia záhy (gastro-intestiálny reflux) krátko po jedle.
Pri nedostatku HCL je totiž potrava nedostatočne a nesprávne trávená, následkom čoho dochádza ku kvasným a hnilobným procesom, akumulácii plynov, ktoré spôsobujú návrat časti potravy, resp. štiav do pažeráka a k pocitom pálenia záhy. Inými príznakmi nedostatku HCL sú:
neprimerané grganie,
zápach z úst,
plynatosť z dôvodu tvorenia a akumulácie plynov z kvasenia (nie trávenia) potravy,
nadmerný pocit plnosti v žalúdku z dôvodu neschopnosti žalúdka tráviť potravu,
nutkanie na zvracanie,
hnačka alebo zápcha,
svrbenie konečníka,
nevoľnosť a ospalosť,
mnohé alergické reakcie,
krehké a štiepiace sa nechty,
rozšírené cievy v oblasti nosa a líc (červený nos a líca) ak nie je potvrdená iná príčina ako napr. použitie alkoholu,
post-adolescentné akné,
nedostatok železa s následkom anémie,
chronické črevné alebo systemické (iné orgány) parazity a kvasinkové infekcie
nestrávené časti potravy v stolici,
chronická kandidiáza,
Na základe nesprávneho diagnostikovania sa pacientom s nedostatkom HCL ešte podajú lieky (napr. Helicid s aktívnou látkou omeprazolum) na jej zníženie.
Výsledkom je blokovanie celého tráviaceho procesu (a tak má pacient spočiatku pocit, že mu lieky proti HCL pomohli) a mnohé vážne ochorenia z toho vyplývajúce, ktoré sa postupne časom objavujú, vrátane závažných infekcii organizmu a metabolických ochorení ako cukrovka a rakovina.